Slimme werkplek verlaagt voetafdruk van gebouwenFlexibele kantoren (co-working spaces), spelen een belangrijke rol bij het verkleinen van de CO2-voetafdruk van de totale utiliteits- en kantoorsector. Dezelfde faciliteiten (vergaderruimtes, lunchruimtes, printers) worden immers door meer mensen gebruikt, waardoor het materiaal- en energiegebruik veel duurzamer is. Door deze gebouwen ook nog eens slim te verduurzamen kan de impact op de CO2-reductie nog vergroten. En dat weten het Nederlandse Microlab en Vlaamse Officenter Hasselt als geen ander. In hun CR2SE-project bouwen ze aan een modulair Smart Sustainable Building systeem.

Smart Buildings of slimme gebouwen kunnen een grote bijdrage leveren aan het verlagen van de CO2-voetafdruk van gebouwen. Een slim gebouw ‘denkt’ aan de hand van data mee met de gebruiker en past haar gebouwsystemen (verwarming, ventilatie, verlichting etc.) en gebouwdiensten (denk aan schoonmaak of onderhoud) automatisch aan op basis van actueel gebruik. Dit zorgt voor een zeer efficiënt gebouw, zodat 10 tot 20% CO2-reductie kan worden behaald ten opzichte van normale gebouwen.

Een oplossing voor bestaand vastgoed

Het aandeel slimme gebouwen groeit, maar dit gaat vrijwel uitsluitend om nieuwbouwpanden of recent gerenoveerde panden. Ze worden tijdens de (ver)bouw voorzien van hightech, een op maat gemaakt Smart Building concept. Veel bestaande gebouwen beschikken over andere, verouderde gebouwsystemen (ander type verwarming, ouder ventilatiesysteem etc.), waardoor nieuwe hightech en slimme gebouwconcepten hier onbruikbaar zijn. De toepassing van Smart Building technologie in de gebouwde omgeving blijft bijgevolg achter.

Modulair en sleutelklaar systeem versnelt transitie

Microlab uit Eindhoven en Officenter Hasselt zijn beiden grote spelers in de flexibele kantoorverhuur en hebben veel kennis en ervaring in de kantoren- en utiliteitsbouwsector. Als gebouwoperatoren weten ze waar gebouweigenaren tegenaan lopen als het gaat om verduurzaming. Samen willen zij een sleutelklaar en modulair Smart Sustainable Building systeem ontwikkelen, ten behoeve van de retrofit in bestaande (kantoor)gebouwen.

De technische kennis van Microlab over Internet-of-Things technologieën wordt gecombineerd met de ervaring van Officenter Hasselt inzake diversiteit in gebouwen en systemen. Door deze expertises samen te leggen kan een modulair systeem worden ontwikkeld dat eenvoudig te implementeren is op andere locaties. Zo kan bestaand (kantoor)vastgoed in versneld tempo omgezet worden naar ‘intelligent’ vastgoed. Alle gebouwsystemen en -diensten worden dan zeer efficiënt gebruikt en dat levert een grote bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving.

Eigen gebouwen als proeftuin

Het gebouw van Microlab is een voorbeeld van een bestaand gebouw met verouderde systemen en dus de ideale proeftuin om te starten met experimenteren. Luuk Visser (Microlab): “Door hier één verdieping uit te rusten met een geavanceerde IT-infrastructuur, zal aan de hand van uitgebreide dataverzameling en -analyse gezocht worden naar efficiënte en rendabele (= kostenbesparende) aansturingen. Deze worden vervolgens middels nauwkeurige softwareontwikkeling gerealiseerd en getest, waarna dezelfde aansturing wordt gekopieerd naar Officenter Hasselt (een gelijksoortig gebouw als Microlab) en aldaar gevalideerd.” Op deze manier komen de projectpartners tot een modulaire, duurzame oplossing die gemakkelijk uit te rollen is naar andere gebouwen.

Doelstellingen

Na afloop van het CR2SE-project willen de projectpartners het ontwikkelde Smart Building concept uitrollen naar gelijkaardige flexibele gebouwen met gedeelde faciliteiten. De verwachting is dat in de eerste 2 jaar na afloop van het project tussen de 80.000 en 160.000 m2 aan gebouwoppervlak kan worden verduurzaamd, wat gepaard gaat met een jaarlijkse CO2-reductie van 500 tot 1000 ton (tussen 66 en 133 huishoudens).

Wie?

– Atelier Group BV

– Microlab (provincie Noord-Brabant)

– Officenter Hasselt (provincie Limburg (BE)

Wat?

– Modulair smart-building retrofit systeem

CO2-reductie?

– Jaarlijkse besparing van 500 tot 1000 ton CO2 (eerste 2 jaar na afloop project)

Subsidiebedrag

€ 150.000,00

Laatste nieuws van officenter

Schrijf u hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Officenter is er voor u!

De keuze om uw bedrijf op een nieuwe locatie te vestigen, kan een impact hebben op de organisatie. Ook wanneer u externe trainingen of vergaderingen organiseert, kiest u best voor een professionele omgeving. Officenter kent het reilen en zeilen om uw bedrijf te faciliteren. Wij begeleiden u zodat u een doordachte keuze kan maken en met plezier komt werken, netwerken en vergaderen.
Spring even binnen in een Officenter-vestiging bij u in de buurt, mail of bel ons voor een afspraak.

Maak een afspraak