De grote vakantie loopt op z'n einde: voor sommigen een moment van reorganisatie, voor anderen een logistieke uitdaging om een nieuw werkritme te vinden, nu de kids weer van huis zijn. De zomerperiode breekt ons werkjaar in twee, en is daarom een ideaal moment om even terug te blikken op de manier hoe we in het eerste deel om zijn gegaan met onze tijd. In onze huidige maatschappij, waar afleidingen en taken elkaar constant opvolgen, lijkt het bijna onmogelijk om volledig grip te krijgen op onze tijd en hoe we die indelen. We lopen van de ene verplichting naar de andere, en vaak eindigen we de dag met het gevoel dat we toch niet alles hebben kunnen doen wat we werkelijk hadden willen doen.
Officenters Well-being manager, Bernd Cambré, aan het woord:
3 inzichten om bewuster om te gaan met de agendakeuzes die je maakt
1. Efficiëntie ≠ Effectiviteit: “Het gaat niet om hoe hard je gaat, als je in de verkeerde richting vaart.”
Focus niet op efficiëntie (zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd), maar focus in plaats daarvan op jouw prioriteiten. Noteer voor jezelf de 5 belangrijkste aspecten van jouw job, en beslis elke werkweek wat voor jouw de belangrijkste doelen zijn. Werk liever één prioriteit af dan 50 mails te beantwoorden die geen waarde hebben ten opzichte van jouw prioriteiten.
2. Trap niet in de valkuil van urgentie
Vaak worden urgente of dringende zaken automatisch ook als belangrijk beschouwd, terwijl ze dat helemaal niet zijn. Wanneer je een mail of een vraag krijgt, stel jezelf dan de vraag: “Is dit voor mij dringend? Is dit voor mij belangrijk?” Indien je enkel met ja kan antwoorden op de eerste vraag, is het de moeite waard om even afstand te nemen en te reflecteren: Ben ik de persoon die deze vraag het beste oplost? Kan ik deze taak later inplannen, aangezien het voor mezelf geen prioriteit is?
3. Plan het plannen & evalueer
Zorg voor een wekelijks moment waarbij je jouw eigen planning bekijkt. Dit kan zelfs op een vijftal minuten. Check voor jezelf: is mijn weekplanning realistisch? Waar zitten de gevaren? Wat als ik een keuze moet maken tussen verschillende prioriteiten? Dit is ook een uitgelezen kans om de voorbije week te evalueren: wat ging goed? Wat kon beter? Kan ik zelf actie ondernemen zodat de komende week nog aangenamer wordt voor mezelf?
Timemanagement is een vaardigheid zoals een andere: train je het niet of ben je er niet mee bezig, verwacht er dan ook geen wonderen van.
Bernd Cambré
Well-being Manager
Heb je nog specifieke vragen rond timemanagement en het stellen van prioriteiten in jouw organisatie, of wens je een volledig gratis adviesgesprek met de Well-being manager, aangeboden door Officenter? Contacteer ons dan via seppe_rotthier@ready2improve.eu
|